Dato:
21. august 2024

25.000 liter fadøl bliver økologisk

Vi har truffet en beslutning. Den omfatter femogtyvetusinde liter fadøl.

Fremover vil der være økologisk fadøl i anlægget.

Sidste år drak VINGSTEDs gæster 30.243 liter frisk skummende øl fra hanen. Nu skifter vi de mest efterspurgte konventionelle typer af fadøl ud med økologisk fadøl. Det betyder at ca. 25.000 liter bliver økologisk.

Glæd dig, nu kan du få Tuborg Classic Økologisk og Tuborg Grøn Økologisk direkte fra hanen, når du slukker tørsten i VINGSTED.

Tuborg Classic Økologisk er en ægte perle med en solid kvalitet og en tidløs maltsmag, der bærer en velafbalanceret bitterhed, og det hele er krydret med økologisk kvalitet.

Tuborg Grøn Økologisk er lysgylden og krystalklar. Duften er frisk af solgyldent korn, lyst bagværk og æbler. Tydelig maltsødme balanceret af en elegant tør efterbitterhed.

 

Smag og holdning

Ok indrømmet – det er svært at smage forskel på Tuborg Classic og Tuborg Classic økologisk. Begge varianter har en overordnet ens smagsprofil, da de begge sigter mod at holde fast i den klassiske smag og aroma. De økologiske ingredienser kan dog give en lidt anderledes og mere naturlig smagsoplevelse. Forskellene kan være subtile – for os i VINGSTED handler det mest om at støtte miljøvenlige produktionsmetoder. Men ølkendere med skarpe smagsløg skulle efter sigende kunne opleve dette:

Mundfølelse: Den økologiske version kan opleves som lidt rundere og blødere på grund af den naturlige gæringsproces og de økologiske ingredienser.

Efterklang: Økologiske øl kan have en lidt mere vedvarende og ren eftersmag, hvilket kan tilskrives fraværet af nogle ikke-økologiske tilsætningsstoffer.

Humlen ved økologisk humle 

Danske bryggerier har vanskeligt ved at skaffe nok økologisk humle fra Danmark. Derfor importerer bryggerierne ofte humle fra Tyskland, Tjekkiet, USA og Storbritannien - ja endda fra Australien.

Og her opstår vores dilemma. For bedst som vi på VINGSTED hotel & konferencecenter er enige om, at vi gerne vil spare mennesker og miljø for sprøjtemidler, må vi erkende, at det koster CO2 at importere økologisk humle. Vi forsøger at træffe beslutninger med omtanke for kommende generationer, men det er ofte kompliceret.

Rum til mere økologi

På verdensplan har Danmark den største andel af økologisk ølforbrug i forhold til almindelig konventionel øl.

I 2023 udgjorde økologisk fadøl omkring 5%* af det samlede salg af fadøl i Danmark, - de 5% er nok til, at vi kan kalde os verdensmestre, men i VINGSTED synes vi alligevel, der er rum til forbedring, derfor tager vi initiativ og dropper den konventionelle fadøl.

Tuborg Classic Økologisk er en mørk og kompleks økologisk pilsnerøl. Øllen dufter sødt og ristet, mens farven er mørkgylden med elfenbensfarvet skum på toppen, og så er den produceret uden syntetiske pesticider, herbicider og GMO’er - so what´s not to like?

 

Kriterier for økologisk fadøl

For at en fadøl kan kaldes økologisk, skal den opfylde en række kriterier, der er fastsat af økologiske certificeringsorganer. Kriterierne sikrer, at produktionen af øllet overholder bestemte standarder for økologisk landbrug og fødevareproduktion. Nogle af de vigtigste kriterier er:

  1. Ingredienser:
    • Økologisk øl skal fremstilles af ingredienser, der er dyrket uden brug af syntetiske pesticider, herbicider, og genetisk modificerede organismer (GMO'er).
    • Mindst 95% af ingredienserne i øllet (efter vægt) skal være økologisk. Det betyder, at de primære ingredienser som malt (byg), humle og eventuelle tilsatte sukker arter skal være certificeret økologiske.
  2. Produktionsproces:
    • Ølproduktionen skal følge økologiske metoder, hvilket betyder, at bryggerierne skal minimere brugen af kunstige tilsætningsstoffer og konserveringsmidler.
    • Anvendelse af ikke-økologiske stoffer er begrænset og skal være godkendt af de økologiske certificeringsorganer.
  3. Certificering:
    • Økologisk øl skal være certificeret af en anerkendt økologisk certificeringsmyndighed. I EU er det ofte en myndighed, der arbejder i henhold til EU's økologiregler.
    • Produktionen skal regelmæssigt inspiceres for at sikre, at standarderne overholdes.
  4. Mærkning:
    • Økologisk øl skal være korrekt mærket med en officiel økologimærkning, som ofte omfatter et økologilogo, f.eks. det grønne EU-økologilogo, for at vise, at produktet opfylder de økologiske standarder.
  5. Bæredygtighed:
    • Produktion af økologisk øl lægger ofte vægt på bæredygtighed, herunder effektiv brug af vand og energi samt ansvarlig affaldshåndtering.

Hvis du vil læse mere om det økologiske marked i Danmark, kan du finde yderligere oplysninger i Økologisk Landsforenings rapporter​ (Øko Landsforening)​ hos Bryggeriforeningen. (Bryggeriforeningen)​ og Danmarks Statistik (Danmarks Statistik)​​

*Kilde: Bryggeriforeningen

Læs flere nyheder fra VINGSTED

Vil du have seneste nyt fra VINGSTED?

Så skriv dig herunder og få nyheder, invitationer til events og mulighed for at spare penge på udvalgte arrangementer på VINGSTED.